Rubrieken

 1. Certificaten
 2. Humor
 3. Mijn opleidingen

Archief

 1. november 2010
 2. oktober 2010
 3. december 2009
 4. september 2009
 5. juli 2009
 6. juni 2009
 7. mei 2009
 8. april 2009
 9. maart 2009

Links

 1. Cevora
 2. Noël Vaes

Nuttige Tags

Het SCJP-certificaat is binnen!

Sinds vandaag ben ik officieel de trotse eigenaar van een SCJP of Sun Certified Java Programmer certificaat. Hiervoor moest ik een examen afleggen en minstens 35 van de 60 vragen goed beantwoorden.

Een aantal dagen geleden moest ik eerst nog eventjes langs bij de VDAB om daar eerst nog een proeftest af te leggen. Deze diende vooral om te weten of het de investering van 283 euro waard was, dan wel of het bij voorbaat een verloren zaak was. Uiteindelijk bleek de test lekker te gaan want ik haalde 77%, goed voor een plaatsje in het echte examencentrum.

Na nog een extra aantal dagen van studeren was de grote dag dan daar. Of ik nerveus was, wel ja, ik was lang niet zo nerveus meer geweest. Vroeger, in de goede oude studententijd, had ik ondervonden dan als je je les niet kende je eigenlijk niet nerveus hoefde te zijn, het zou toch niet lukken. Maar als je je les wel kent kan er nog altijd van alles fout gaan en dat spookte voortdurend door mijn hoofd.

Net geen drie uur had ik erover gedaan om de 60 meerkeuzevragen te beantwoorden. De zenuwen zijn tijdens die drie uren braaf bij mij gebleven aangezien ik de vragen nog een heel stuk moeilijker vond dan het proefexamen. Na anderhalf uur had ik alle vragen doorlopen en er intussen ongeveer een veertigtal van opgelost. Nog eens een uur later bleef ik nog met vier vragen zitten. “Het kan op één vraag aankomen.”, dacht ik en dus bleef ik elke vraag zorgvuldig opnieuw lezen tot ik echt zeker was van mijn antwoord.

Een zestal minuten voor het verstrijken van de tijd drukte ik met een bang hartje op de eindknop. Daarna moest ik terug naar de administratie van het examencentrum om mijn resultaat op te halen. Ik wist dus nog van niets en liep met een ongelooflijke zware ademhaling naar de administratiebalie.

- “Ziet er in orde uit.”, zei de man achter de balie me.
- “Echt?”, vroeg ik.
- “Kijk, je hebt 80% en je moet maar 58 hebben, proficiat!”

En inderdaad, ik kon mijn ogen niet geloven, mijn dag, wat zeg ik, mijn jaar was goed! De kers op de taart. Eind maart had ik nog geen letter java geschreven en negen maanden later ben ik gecertificeerd.

Daar drinken we op!

Section Analysis Score %
Declarations, Initialisation and Scoping  90 %
Flow Control  63 %
API Contents  71 %
Concurrency 100 %
OO Concepts  80 %
Collections / Generics  87 %
Fundamentals  77 %
Total  80 %
Geplaatst op 16 december 2009 om 23:18 , in de rubriek(en) Blog - Certificaten. Nuttige tags: - -

1 reactie

 1. Roy zegt:

  Hoi Phillipe,
  Inspirerend verhaal, goed gedaan!
  Ik zit er zelf ook aan te denken om binnenkort een javacursus te volgen en ben heel erg benieuwd hoe jij het gedaan hebt..zelfstudie of les gevolgd? En welke boeken heb je hiervoor gebruikt? Heb je nog enige tips voor me?
  Groeten,
  Roy

Schrijf een reactie