Rubrieken

 1. Certificaten
 2. Humor
 3. Mijn opleidingen

Archief

 1. november 2010
 2. oktober 2010
 3. december 2009
 4. september 2009
 5. juli 2009
 6. juni 2009
 7. mei 2009
 8. april 2009
 9. maart 2009

Links

 1. Cevora
 2. Noël Vaes

Nuttige Tags

Opleiding Java Ontwikkelaar (bij V.D.A.B & Cevora)

Voorstelling van de opleiding

De programmeertaal Java is een vaste waarde in de IT sector en wordt geprezen om zijn eenvoud, platformonafhankelijkheid en objectgeoriënteerde aanpak. Sinds de ontwikkeling van het Java Enterprise Edition framework is dat belang alleen maar gestegen: Java EE komt namelijk tegemoet aan de noden van de moderne bedrijfscultuur, waarin het internet een centrale plaats inneemt en waar software toepassingen niet alleen robuust moeten zijn, maar ook gedistribueerd, schaalbaar en flexibel.

Er is vanuit de bedrijfswereld dan ook een groeiende vraag naar Java professionals met een gedegen inzicht in de werking van Java EE en om die reden organiseren VDAB en CEVORA sinds enkele jaren de opleiding Java ontwikkelaar.

Het doel van deze opleiding is de cursisten klaar te stomen voor onmiddelijke inzet in de hedendaagse IT sector. Vandaar dat de klemtoon niet enkel ligt op een solide theoretische kennis van de programmeertaal, maar vooral op praktische toepassingen, real world scenarios, beproefde design principes en ervaring met veelgebruikte tools. Er is dan ook veel ruimte voor oefening en praktische opdrachten waarbij de cursisten vertrouwd worden gemaakt met de werkelijke problematieken van software ontwikkeling en de oplossingen die programmeertaal Java en het Java EE framework daarvoor bieden.

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen werd er gekozen voor een intensief programma, waarbij gedurende 7 maanden voltijds les gegeven wordt. De laatste 4 weken zijn gewijd aan het planmatig afwerken van een uitgebreid, praktisch project. Na afloop is er eveneens een stageperiode voorzien. De cursisten worden geselecteerd op basis van tests, voorkennis en interviews en voor de verschillende onderdelen van de opleiding worden telkens gespecialiseerde instructeurs aangetrokken.

Opleiding in detail

In het eerste deel van de opleiding worden de syntax, programmatielogica en objectgeoriënteerde principes van Java onderwezen en wordt er uitgebreid ingegaan op de core api’s van Java: Exceptions, Collections, I/O, Serialization, Threads, Swing, Applets, JavaBeans enz. Er wordt gebruik gemaakt van de Eclipse en Netbeans ontwikkelomgevingen. Tijdens de lessen raakt u vertrouwd met UML schema’s en design patterns.

Na dit eerste deel volgt een zelfstudie van 2 weken, waarbij op bepaalde tijdstippen begeleiding kan krijgen in het competentie centrum. Na de periode van zelfstudie volgen met een dag tussen twee pretesten voor het SCJP certificaat.

Vervolgens worden een aantal essentiële technologieën bestudeerd: XHTML, CSS en Javascript voor het ontwikkelen van webinterfaces. Voor dataopslag en transfer wordt er ingegaan op XML (inclusief DTD, Schema en de JDOM api) en SQL (aan de hand van MySQL en JDBC).

De tweede helft van de cursus wordt gewijd aan de Java EE technologie. Na het bestuderen van de basiselementen (de Servlet api, JSP, Tomcat, …) en het werken met tools als Ant, Subversion en JUnit wordt het Model View Controller principe aangewend voor ontwikkeling binnen het Struts framework. U leert veilige applicaties te bouwen bet behulp van de elektronische identiteitskaart verder leert u nog hoe u PDF’s kan maken met XSL-FO. Tenslotte maken we gebruik van EJB 3.0 voor het creëren van gedistribueerde, schaalbare en transactionele business applicaties.

Tenslotte wordt al deze kennis in praktijk gebracht tijdens een 4 weken durend eindproject. Hierbij ontwikkeld u in groep volgens de methods van Agile programming en Scrum een professionele applicatie volgens de Java EE standaarden en de vereisten van een moderne bedrijfsapplicatie. Op de laatste dag van de opleiding stelt de groep de applicatie voor aan medecursisten van aanverwante opleidingen en hun instructeurs. Tijdens de cursus presentatietechnieken bereiden we je hierop voor.

Als informaticus werk je niet langer op je eentje achter je pc. Je werk in team, dus wordt de nodige aandacht besteed aan groepsdynamica en communicatietraining. Wanneer het einde van de opleiding nabij komt wordt een jobbeurs georganiseerd om jullie in contact te brengen met de bedrijven die Javaontwikkelaars zoeken. Aan de jobbeurs gaat ook de gepaste sollicitatietraining vooraf.

Na de opleiding in het competentiecentrum volgt een bedrijfsstage van 6 weken tenzij u ondertussen een contract voor een tewerkstelling zou op zak hebben.

Laatste aanpassing: 15 september 2009